Niejeden uważa ją za stolicę Hiszpanii, bo niewątpliwe jest to najbardziej znane hiszpańskie miasto. Jest to jednak jedynie stolica prowincji o tej samej nazwie oraz wspólnoty autonomicznej Katalonii, drugie co do wielkości miasto Hiszpanii. Rozsławiona na świecie przez niezwyciężoną FC Barcelonę, a wśród wielbicieli sztuki oczywiście przez Gaudiego. Barcelona: proponujemy Państwu jej odkrywanie w nieco inny sposób, z nowoczesnością i świetną zabawą jako motywami przewodnimi!

Dzień 1: Warsztaty flamenco

Przylot do Barcelony, transfer z polskojęzycznym pilotem z lotniska Barcelona – el Prat do hotelu w Barcelonie.
Po krótkim odpoczynku wyruszamy na warsztaty flamenco – naukę typowego hiszpańskiego tańca, a to oznacza: kastaniety, obcasy, dłonie… nie lada wyzwanie! Ten punkt programu będą prowadzić znany gitarzysta Vaquero Javier oraz towarzyszący mu perkusista S. Manresa. W tej atrakcji niezbędne są emocje, autentyczność, ale też współpraca całego zespołu. Do ćwiczeń grupa będzie podzielona na mniejsze zespoły, a warsztaty odbędą się w typowej, starej kamienicy w gotyckiej dzielnicy. Wieczorem będzie można podziwiać efekty swojej pracy podczas flamenco show z kolacją. Do wypróbowania aż 33 różne pozycje w menu jak np. paella i inne typowo katalońskie dania w formie bufetu!

Dzień 2: Gra miejska i winnica

Po śniadaniu wyruszamy odkrywać Barcelonę w grze miejskiej „Gymkhana Barcelona iPad”.
Ta gra ma na celu poznanie zarówno znanych miejsc turystycznych, jak i mało znanych zakątków Barcelony w sposób nowoczesny, używając aktualnej technologii – iPadów. Wszystkie zespoły dostają iPad, z informacjami dokąd należy się po kolei udać, aby wygrać gymkhanę. Podczas gymkhany zespoły będą musiały wykonać różne zadania, np. zrobić najciekawsze zdjęcie lub odgadnąć zagadkę, możliwą do odgadnięcia tylko będąc przy danym obiekcie. Zespoły mogą sobie nawzajem przeszkadzać lub pomagać. Na zakończenie ogłoszenie zwycięzców i rozdanie nagród.

Czas trwania to ok. 2,5 godz.

Po gymkhanie w Barcelonie grupa udaje się poza miasto, do regionu Penedès na zwiedzanie winnicy i degustację typowego szampana katalońskiego, znanego jako cava. Tu odbędą zajęcia z rozróżniania rodzajów wina. W programie: zwiedzanie modernistycznych piwnic winnicy, których architektem jest słynny Josep Puig i Cadafalch, poznanie procesu tworzenia cava, wycieczka minipociągiem po dawnych uprawach winorośli i oczywiście degustacja cava oraz aperitivo.
Powrót do hotelu i kolacja na mieście.

Dzień 3: Tapas tour

Tego dnia kolejna oryginalna i zabawna gra miejska „Barcelona i modernizm” pozwalająca grupie odkryć modernizm w Barcelonie. Wyjątkowa propozycja, która łączy kulturę, akcję oraz dużo zabawy. Uczestnicy, podzieleni na mniejsze zespoły, będą musieli przejść różne testy np. na temat zabytków w alei Passeig de Gràcia czy dzielnicy Eixample. Grupie towarzyszyć będą 3 osoby anglojęzyczne i 2 osoby polskojęzyczne.

Po południu czeka na grupę Tapas Tour po Starym Mieście Barcelony.

Jedzenie kształtuje naszą kulturę i podczas tapas tour proponowana jest smakowita wycieczka, która pozwoli na zwiedzanie miasta z innej perspektywy. Spacer rozpoczyna się w Mercat de la Boqueria (Targ Boqueria), gdzie można podziwiać różnorodne kolory i kształty typowo katalońskich, ale też i egzotycznych produktów. Ze spiżarni Barcelony, bo tak jest nazywany Targ Boqueria, grupa udaje się w kierunku Dzielnicy Gotyckiej. Wycieczka kończy się w dzielnicy Ribera, w pobliżu Santa Maria del Mar, gotyckiego kościoła znanego z powieści Katedra w Barcelonie.

Każda grupka ma polskojęzycznego przewodnika podczas Tapas Tour.
Powrót do hotelu i kolacja.

Dzień 4: Ludzkie wieże

Dziś castells i castellers, czyli tworzenie wież ludzkich – jedna z najważniejszych tradycji Katalonii. Grupa podzielona na mniejsze zespoły, które będą się uczyć jak najlepiej skonstruować taką ludzką wieżę. Praca w grupie i przede wszystkim dużo zabawy.

Po południu wycieczka na południe od Barcelony, do miasteczka Valls, gdzie organizowana jest calçotada czyli święto pieczonej cebuli. Luty i marzec to czas kiedy wschodzi świeża cebula, wyśmienita szczególnie z grilla. Bardzo wesoła tradycja i dużo śmiechu przy jedzeniu calçots –czyli świeżej cebuli, pieczonej na wolnym ogniu i podawanej z sosem romesco. Każdy uczestnik dostaje specjalny sprzęt niezbędny do jedzenia, czyli rękawiczki i śliniak, bo zachować czystość przy jedzeniu calçots nie jest łatwo. Calçots zjada się razem z grillowanym mięsem i popija winem bezpośrednio z karafki.

Będzie to pożegnalna kolacja dla grupy, podczas której wyłoni się najlepszą drużynę tych ostatnich dni. Później powrót do hotelu.

Dzień 5:

Po śniadaniu transfer na lotnisko i powrót do kraju.