Lizbona – stolica Portugalii, a jednocześnie ogromne, wielobarwne miasto, robiące piorunujące wrażenie, na każdym kto go odwiedza. Od 17-kilometrowego mostu Vasco Da Gama, czy drugiego co do wielkości na świecie Oceanarium, aż po niesamowity klimat portowych doków czy dzielnicy Alfama z restauracjami Fado – cała Lizbona uderza swym urokiem we wszystkie zmysły! Oto propozycja kilku dni w Lizbonie – raju dla zmysłów!

Dzień 1:

Orientation tourautokar przejeżdża przez główne aleje i place do centrum miasta pokazując serię budowli nowoczesnej i starej Lizbony. Po lunchu  – średniowieczna Lisbona – St George Castle – Alfama. Przed powrotem do hotelu zwiedzanie prywatnego pałacu Marquis de Sao Vicente. Niedawno odrestaurowany. Wspaniały wystrój. Najbardziej wartościowa kolekcja kafli z XIV do XIXw. Podczas spaceru wąskimi uliczkami Alfamy,  w ogrodzie wśród rzeźb i fontann – aperitif.

Dzień 2:

Po śniadaniu tego dnia mamy do wyboru:

OPCJA 1 – Klinika Open Air Cooking

Uczestnicy otrzymują przewodnik po starym mieście i wyszukują sklepy z żywnością w celu zakupienia składników na lekcję gotowania.
Lekcja gotowania potraw portugalskich na świeżym powietrzu

OPCJA 2 – wyprawa 5 zmysłów (w średniowiecznej Lisbonie: Baixa & Alfama)

Ta wyprawa ma miejsce w historycznej części Lizbony, gdzie grupa dojeżdża autokarem. Grupa podzielona zostaje na mniejsze drużyny max 10-osobowe. Uczestnicy idą zgodnie z mapą odkrywając miasto i rozmawiając mieszkańcami. Podczas tej wyprawy uczestnicy mają do wykonania kilka zadań: zakup kwiatów (zmysł wzroku), wypicie “bica” w typowym coffee shop, przejażdżka starą kolejką… po drodze znajdą pewne znaki. mistrz przywita drużyny w swoim malarskim atelier. Tam trzeba wykazać się talentem malarskim malując akwarelami. Potem drużyny muszą rozpoznać melodie grane przez ulicznych grajków. (zmysł słuchu). India’a Discoverer Vasco da Gama będzie kazał rozpoznawać smaki przypraw orientalnych (zmysł zapachu). Niespodzianki różne następują po sobie, nadchodzi też czas degustacji i rozpoznawania bukietów win serwowanych w typowych warunkach. (zmysł smaku) Potem jest możliwość wykazania się talentem w lepieniu z gliny, zdobieniu pod okiem artystów. (zmysł artystyczny).

Po lunchu, czas na zakupy. Po południu możliwość wjazdu historyczną kolejką na Bairro Alto. Wieczorem przyjazd do Instytutu Porto. Stary pałac z XVI w. ma wspaniałe dekoracje i jedną  z najlepszych kolekcji porto. Kolacja w restauracji.

Dzień 3:

To dzień obcowania i poznawania tutejszej przyrody. Zwiedzanie: Imperial Gardens; the Tower of Belém. Po lunchu – Regaty na tagu. W czasie trzygodzinnego rejsu uczestnicy uczą się także prowadzić łodzie za pomocą specjalnego monitora.

Dzień 4: Kolory i zapachy Sintry 

Po śniadaniu wyjazd na górę Sintra – chroniony park naturalny. Piękne miejsce z arystokratyczną atmosferą. Moorish Castle i wioska ze średniowiecznym pałacem. Czas wolny na spacer po wiosce, odwiedzenie sklepów i bazarów. Lunch serwowany w typowej restauracji na plaży z widokiem na ocean. Guincho, dzika piaszczysta plaża, znana ze światowych zawodów surfingowych. Piękne widoki na klify i zatoczki i błękitny ocean. Następnie przejazd przez Cascais, nad zatoką, najpierw była tam małą osada rybacka, która stałą się najbardziej modnym miejscem Europy, gdzie przyjeżdżają pary królewskie na wypoczynek. Wieczorem przejazd specjalnym tramwajem w górę i dół uliczkami Lizbony. Ten stary tramwaj, który był pierwszym środkiem transportu publicznego w Lizbonie, przejeżdża przez najbardziej znane dzielnice, takie jak Estrêla, Bairro Alto, Baixa i Alfama. Trwa to 30 min/45 min i kończy się w Portas do Sol Belvedere. Po krótkim spacerze kolacja w Restauracji Fado.

Dzień 5:

Powrót do kraju