sycylia

Największa wyspa Morza Śródziemnego – Sycylia pełna jest niezwykłych miejsc, zabytków, owianych mitami i legendami, mieszanki tradycji i kultur. Już od czasów starożytnych była nazywana Wyspą Słońca, bo szczyci się największą ilością dni słonecznych w ciągu roku w całej Europie. Nie sposób zobaczyć wszystkich najważniejszych skarbów Sycylii w kilka dni. My zaprosimy Państwa na zachodnią część wyspy w okolice Trapani – niesamowitego miasta pełnego historii i uroku codziennego życia sycylijczyków. Wieki historii i niesamowite widoki można spotkać choćby w Erice. Palermo – stolica wyspy to istna mieszanka kultur. Nie zabraknie wielu wyzwań i zabaw integracyjnych. Na Sycylii w każdym miejscu i o każdej porze jest wiele do zrobienia i do zobaczenia!

Dzień 1: Powitanie z Sycylią
Przylot na Sycylię, na lotnisko w Trapani. Spotkanie w lokalnym koordynatorem i transfer do wybranego hotelu na południu od Trapani. Zakwaterowania w hotelu i drink powitalny.
Wieczorem kolacja z muzyką na żywo.

Dzień 2: Sycylia starożytna i warsztaty gotowania
Po śniadaniu wycieczka na zwiedzanie bliskiej okolicy Trapani. Najpierw wizyta w Segesta, gdzie znajduje się starożytna grecka świątynie (prawdopodobnie najlepiej zachowana na świecie) oraz amfiteatru położonego na szczycie góry Barbaro. Po południu przejazd do jednej z perełek tego regiony – miasteczka Erice. W starożytności zwane Eryks, od mitycznego Eryksa, syna Posejdona i Afrodyty, położone z szczycie stromego urwiska wyrastającego wprost z morza. Wjeżdżając na szczyt kolejka linową można podziwiać niesamowite widoki Trapani i okolicznych wysepek. Erice posiada specyficzny mikroklimat, tu w upalne dni sami Sycylijczycy przyjeżdżają po do odrobinę ochłody. Całe miasteczko to jeden wielki plener fotograficzny – wąskie uliczki, kamienne brukowane ulice i potężne mury otaczające miasto. Trzeba tu też spróbować lokalnego przysmaku – ciasta migdałowego przyrządzanego ściśle według zasad sióstr Franciszkanek.
Wieczorem kolacja w restauracji serwującej sycylijskie specjały połączony z zabawą integracyjną „praktyczny kurs gotowania”

Dzień 3: City tour Palermo
Po śniadaniu całodniowa wyprawa do kulturalnej, gospodarczej i turystycznej stolicy wyspy – Palermo. To majestatyczne miasto, które powstało w starożytności jako kolonia fenicka by następnie przechodzić przez ręce najróżniejszych władców i kultur, od Kartaginy, Rzymian, Bizancjum, Arabów, Żydów i inne nacje, które zostawiły na nim swój ślad. Palermo może się poszczycić ogromna ilością zabytków, wśród których najważniejsze to: pozostałości murów rzymskich, punickiej nekropolii, pałac królewski zwany Pałacem Normanów ze słynną Capella Palatina z XII wieku, katedra S. Rosalia ozdobiona mozaikami (XII w.), gdzie znajdują się grobowce królów. W Palermo bardzo żywe są kulinarne tradycje arabskie i żydowskie. W czasie zwiedzania zjemy lunch oparty właśnie na tych potrawach.
Zwiedzanie Palermo może być przeprowadzone tradycyjnie w przewodnikiem lub w formie gry miejskiej iPad – poszukiwanie skarbów.
Wieczorem powrót do hotelu.

Dzień 4: Na rowerach po rejonie Trapani i wizyta w winnicach
Po śniadaniu wycieczka rowerowa w okolice Trapani do tzw. pól solnych, których istnienie tu sięga czasów fenickich. Tworzą one unikalny krajobraz, ciągnąc się wzdłuż wybrzeża aż do miejscowości Marsala.
Po południu przejazd do winnic w Marsali – miejsca narodzin tego światowej sławy wina. Zwiedzanie winnicy oraz stuletnich piwnic, gdzie w dębowych beczkach dojrzewa tutejsze wino. Degustacja oraz kolacja w winnicy.

Dzień 5: Warsztaty „regaty”
Ostatniego dnia pobytu odbędzie się „wyzwanie – regaty”. Po śniadaniu wyjazd do portu, gdzie goście zostaną podzieleni na zespoły i każdy zespół ze swoim kapitanem uda się do swojej łodzi. Tam zostanie przeprowadzone szkolenie i rozdzielone zadania. Następnie odbędą się zawody przez około 2 godziny. Powrót do portu i wybór najlepszego zespołu – wręczenie pucharu i medali dla wszystkich. Po regatach lunch i do wieczora czas wolny na odpoczynek.
Wieczorem kolacja w typowym sycylijskim gospodarstwie – masseria, pełna lokalnych specjałów, z pokazem gotowania i tańcami.

Dzień 6: Powrót
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. Powrót do kraju.