Słońce i lawa, białe domki jak kostki cukru, niebieskie kopuły kościółków, intensywnie szmaragdowe Morze Egejskie ze słynną kalderą wulkanu i zjawiskowe zachody słońca o niepowtarzalnej palecie barw tworzą fantastyczne pejzaże Santorini, w którym zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Najsłynniejsza wyspa archipelagu Cyklad fascynuje tajemniczą przeszłością. Santorini liczy 76 km², ma długość 18 km, szerokość 2-6 km i składa się z Thery, głównej wyspy w kształcie podkowy, mniejszych: Therasii i Aspronisi oraz 2 wysepek w kalderze: Palea Kameni i Nea Kameni, z kraterem wulkanu. Wspaniały klimat gwarantuje pogodne, słoneczne lato i łagodną zimę.

Żyzna, wulkaniczna ziemia daje produkty do wyśmienitej lokalnej kuchni. Na całej wyspie są setki miejsc, mniej i bardziej eleganckich, gdzie można delektować się pysznymi potrawami w niepowtarzalnej scenerii.

Oto kilka dni na tej rajskiej wyspie, które pozwoli dostrzec w pełni jej uroki:

DZIEŃ 1:

Przylot na Santorini. Spotkanie z polskojęzycznym opiekunem.

Transfer do hotelu i zakwaterowanie.

Czas wolny.

DZIEŃ 2: Rejs i trekking na wulkan

Śniadanie w hotelu

Rejs wokół Santorini statkiem Afrodyta. Autokar odbierze klientów z hotelu i zwiezie ich do portu Athinios, gdzie goście wsiadają na statek Afroditi. Pierwszym przystankiem będzie Wulkan Nea Kameni. Tu goście mają możliwość wspiąć się na szczyt krateru (wędrówka trwa ok. 1,5godz.).

Następnie statek opływa wulkan i kieruje się na małą wysepkę Palaia Kameni, zwanej Hot Springs, a to za sprawą ciepłych wód (ok. 35stC), które otaczają wysepkę, a maja właściwości lecznicze. Tu goście mogą zażyć kąpieli. Następnie statek zmierza do uroczej, tradycyjnej wioski Oia i tu na pokładzie przy zachodzie słońca będzie serwowana kolacja z pysznym santorińskim winem.

Powrót do hotelu

DZIEŃ 3: Wokół wyspy

Śniadanie w hotelu

Całodzienna wycieczka autokarem wokół wyspy. Pierwszym przystankiem w czasie wycieczki będzie wieś Akrotiri. Znajdowało się tu starożytne miasto, zniszczone przez wybuch wulkanu pod koniec XVII wieku p.n.e.. Obecnie są tu stanowiska archeologiczne, przedstawiające życie w tamtych czasach. Zwiedzanie trwa około 1,5godz. Następnie chwila odpoczynku na plaży z czarnym piaskiem Perissa. Następny przystanek to Megalochori – tradycyjna wioska utrzymana niemal w nienaruszonym stanie, idealnie prezentująca cechy charakterystyczne santorińskiej zabudowy: setki białych domów, kamiennych wąskich uliczek i małych białych kościołów, z ich charakterystycznymi niebieskimi kopułami.

Całą panoramę Santorini goście będą mogli podziwiać ze najwyższego szczytu wyspy Profitis Ilias. Następnie goście odwiedzą jedną z najsławniejszych winnic na wyspie produkującej wino Santo Wine. Tu w czasie wycieczki po fabryce dowiedzą się o tajnikach producji tego wybornego trunku, a także będą mieli możliwość zdegustować trzy rodzaje produkowanego tutaj wina.

Ostatni przystanek to prawdziwa perła Santorini, wioska Oia, uznawana także ze jedno z najpiękniejszych miejsc w Grecji. Tu w czasie spokojnego spaceru będą mogli podziwiać zachód słońca z ruin weneckiego zamku. Powrót do hotelu.

Powrót do hotelu

DZIEŃ 4: Warsztaty gotowania

Śniadanie w hotelu

Wycieczka na lekcję gotowania i degustacji wina. Zanim goście udadzą się na lekcje gotowania, najpierw odwiedzą jeszcze średniowieczny zamek zwany Casteli. Jest on położony w miejscowości Emborio, największej miejscowości na Santorini z największą liczbą stałej ludności.

Sam zamek jest najlepiej zachowaną tego typu budowlą na wyspie. Pochodzący z 1450r, to prawdziwy labirynt wąskich uliczek, schodów i drzwi prowadzące donikąd, malowniczych dziedzińców, maleńkich balkonów i wiszących mostów, łuków i kopuł. Sławy dodaje mu także kościół Panagia Messiani z 16 wieku, który ma jedną z najpiękniejszych dzwonnic na wyspie.

Kolejny cel podróży to położona w miejscowości Acrotiri, w pobliżu przepięknej plaży Red Beach, tawerna “The Cave of Nikolas”. Sama tawerna została kilkukrotnie uznawana za najlepszą na wyspie. Tu, w towarzystwie prowadzącej ją rodziny, goście zapoznają się z tajnikami najbardziej znanych potraw, m.in. słynnego “domatokeftedes” (placuszki pomidorowe wykonane z unikalnych santorińskich pomidorków), „Favie Santorini” (potrawa z żółtego, łuskanego grochu, bez której nie można wyobrazić sobie żadnego greckiego świątecznego stołu) i wiele innych. Do tego oczywiście tutejsze wino, które podkreśli ciepłą i rodzinną atmosferę miejsca.

Powrót do hotelu

DZIEŃ 5:

Śniadanie w hotelu. Wykwaterowanie i transfer na lotnisko.

Powrót do kraju.