Apulia - oferta incentive travel
Na samym obcasie włoskiego buta znajduje się region Apulia, którego stolicą jest Bari. To miejsce zupełnie inne od pozostałej części Włoch – inne są miasteczka, inna roślinność, a nawet historia z bizantyjskimi i normańskimi wpływami. Tu żyje się powoli i smakuje nie tylko charakterystyczną dla tego regionu wyborną kuchnię, ale przede wszystkim smakuje się każdą chwilę! Swoim kalejdoskopem doświadczeń, unikalnymi zabytkami z listy UNESCO, skalistymi plażami klifowego wybrzeża, Apulia skrada serca nawet tym, którzy już odkryli największe i najbardziej popularne miejsca we Włoszech. To miejsce to kwintesencja włoskiego slow life, przy dźwiękach „Voooolare, oooo” Domenico Modugno, który stąd właśnie pochodził.
Zaplanuj wyjazd do Apulii z Bissole
W ostatnich latach zainteresowanie Apulią wzrasta wśród polskich turystów, nie tylko ze względu na wygodne przeloty do stolicy regionu – Bari, ale także ze względu na różnorodność atrakcji na najwyższym poziomie. Bo to tutaj można poczuć się jak James Bond odwiedzając wykutą w skale Materę, odwiedzić bajeczne miasteczko Alberobello z domkami trulli, przypominające domki smerfów, a faktycznie będące zabytkiem w skali UNESCO, odbyć sesję zdjęciową na słynnej instagramowej plaży w Polignano a Mare i w niesamowitych winnicach i posiadłościach rozkoszować podniebienie lokalną kuchnią i produktami, jak choćby oliwą extra vergine, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.
Program wyjazdu do Apulii
To Matera „grała” m.in. Jerozolimę w filmie „Pasja” Mela Gilbsona, a ostatnio była tłem dla przygód Jamesa Bonda w ostatniej części „Nie czas umierać”. I to właśnie w stylu Jamesa Bonda odbędzie się sesja zdjęciowa, a całej wyprawie będzie towarzyszył dron. Tu tez odbędzie się spotkanie z inżynierem – kolekcjonerem zabytkowych aut.
Po zwiedzaniu Matery z przewodnikiem, obiad z lokalnych produktów i winem w fantastycznej lokalizacji w miasteczku.
Następnie przejazd do Tarentu samochodami i spacer wieczorową porą po miasteczku. Tarent to ważny port na Morzu Śródziemnym, a założony już 706 r. p.n.e. przez Spartan. Imponuje zachowanymi murami obronnymi, termami, amfiteatrem czy Katedrą z bezcenną barokową kaplicą San Catald.
Wieczorem powrót do hotelu na kolację i relaks.
Najpierw jednak tutaj odbędzie się rejs na wyłączność z prosecco na pokładzie z przerwami na snorkelling w wyjątkowych jaskiniach.
Wieczorem kolacja z lokalnych produktów w bajkowej scenerii wraz z warsztatami miksologii i degustacją drinków wysokoprocentowych z ziół apulijskich.
To miejsce sprawia iście bajkowe wrażenie, a domki trulli są unikatem na skalę światową. To domki budowane bez zaprawy, można było używać tylko lokalnie występującego wapienia, ze stożkowymi dachami z kamiennych kręgów. Dachy były ozdobione tajemniczymi symbolami, mającymi rzekomo powstrzymywać zło i zapewniać szczęście i dobrobyt.
Dziś służą m.in. jako restauracje i w jednej z takich będzie obiad.
Przejazd do zamku Castel del Monte - uznawanego za jedno z najdoskonalszych dzieł architektonicznych średniowiecza. To jeden z najbardziej obłędnych i tajemniczych zamków w całych Włoszech i kolejna perła UNESCO. Powrót do hotelu na kolację.
Przejazd do centrum Bari na spacer. Bari to kopalnia polsko-włoskich akcentów, na czele z królową Bona Sforza. Przewodnik zaprowadzi nas do najważniejszych miejsc w ,,Bari vecchia”.
Na zakończenie czas na tutejszy street food czyli sgagliozze - kawałki smażonej polenty, podawane ze szczyptą soli.
Obiad w restauracji i czas wolny.
Przejazd prywatnym transferem na lotnisko i powrót do Polski.
Kulinarne rozkosze Apulii
Apulia słynie z gajów oliwnych i produkowanej tu oliwy extra vergine. To smak i marka znana nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Zresztą podobnie jak wyjątkowe wina: Primitivo di Manduria czy Negroamaro del Salento. Warto udać się do jednej z klimatycznych rodzinnych winnic na degustację. Takich ze wspaniałą tradycją, gościnnością, spokojem, niekomercyjnością. I koniecznie trzeba poznawać tutejsze unikalne smaki potraw, a także zorganizować warsztaty kulinarne.
Jedną z takich unikalnych tutejszych potraw są Orecchiette czyli okrągły i wklęsły makaron, którego nazwa po włosku oznacza „małe uszy”. Doskonale smakuje choćby z samą oliwą z oliwek, ale najpopularniejsze jest orecchiette con cime di rapa, co można przetłumaczyć jako małe uszka z rzepą brokułową. W Apulii je się też mnóstwo owoców morza. A na deser lody – z lodziarni o wielowiekowych tradycjach, gdzie także można zorganizować warsztaty. A na przekąskę, na prezent Taralli czyli malutkie kruche mini obwarzanki podawane na słono lub słodko. Takich tutejszych smaków jest znacznie więcej!
Skontaktuj się z Bissole Business Travel i zapytaj o ofertę incentive travel
Masz pytania? Skontaktuj się z nami:
- +48 71 712 39 26
- info@bissole.pl
Bissole Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 95/1U
50-442 Wrocław
Biuro czynne
od poniedziałku do piątku
w godzinach: 8:00 – 16:00
Lub wyślij formularz: