Piemont - miejsce dla smakoszy!

W programie m.in.

  • degustacja wina Barolo i sera owczego Toma
  • wizyta w lokalnej winnicy
  • wizyta w Canelli z podziemnymi piwnicami wpisanymi na listę UNESCO
  • zwiedzanie miejscowości Alba i Bossolasco
  • lunche i kolacje w lokalnych restauracjach
  • nocleg w butikowym hotelu

Smaki Piemontu

Zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu leży jeden z włoskich regionów, który jest wciąż nieco niedoceniany przez turystów, a oferuje nie tylko niezrównane widoki i walory przyrodnicze, ale przede wszystkim jest rozkoszą dla wielbicieli wykwintnych smaków. Mowa o Piemoncie, którego nazwa pochodzi od określenia „ad pededs montorium”, czyli „pod stopami gór”. Drogocennym diamentem regionu jest „tuber magnatum pico” czyli biała trufla. To najcenniejszy rodzaj trufli, zarówno z gastronomicznego, jak i czysto ekonomicznego punktu widzenia. Do najpopularniejszych należy biała trufla z Alby, miasta położonego w regionie Piemont, która jest rekordzistką najstarszych Targów Białych Trufli, które odbywają się od października do listopada. Z Piemontu pochodzą także wyborne wina: Barolo, Barbaresco, Roero, Nebbiolo, Dolcetto, Barbera, Favorita, Arneis i Moscato, które rozsławiły region Langhe na arenie międzynarodowej.
Zróżnicowanie geograficzne, z bardzo dobrze rozwiniętą enoturystyką, pięknie zachowane historyczne miasteczka, ciekawe trasy spacerowe i przede wszystkim wyborna kuchnia i wina sprawiają, że to miejsce nie tylko na kameralny wypoczynek, ale także na rozkoszowanie się widokami i smakami!

PIEMONT – PROGRAM WYJAZDU

Dzień 1:

Po przylocie na lotnisko w Mediolanie, prywatny transfer do regionu winiarskiego Langhe, który zaliczany jest do regionów, gdzie powstają jedne z najlepszych win na świecie.

Zakwaterowanie w wybranym hotelu butikowym i czas na relaks. Kolacja w lokalnej restauracji podczas której będzie serwowane – przez samego właściciela – lokalne wino z butelek magnum; jedynego formatu z jakiego jest ono tutaj podawane.

Dzień 2:

Wizyta w małej winnicy w Serralunga d’Alba położonej pośród wzgórz porośniętych winoroślami, na szczycie malowniczego wzgórza skąd rozpościera się przepiękna panorama. Degustacja 4 win Barolo z różnych winnic w okolicy z włoskim mistrzem sommelierem. Barolo to jedno z najbardziej uznanych i rozpoznawalnych włoskich win na świecie. Lekki lunch na
panoramicznym tarasie z typowymi lokalnymi przysmakami. Następnie odkryjemy kulinarną mekkę regionu: Alba. Zwiedzanie tego eleganckiego miasta, z dobrze zachowanym starym miastem oraz charakterystycznymi średniowiecznymi wieżami, dawniej obronnymi, które z daleka witają przybyszów.

Czas wolny na zakupy.

Kolacja w wyjątkowej lokalnej restauracji położonej w centrum
Alby z typowym piemonckim menu.

Dzień 3:

Spotkanie z serowarem, który radykalnie zmienił swoją pracę i z menadżera Ferrero stał się hodowcą owiec, zmieniając swoja posiadłość w rodzinną farmę. Zobaczymy jak wygląda produkcja sera owczego Toma z Alta Langa. Na zakończenie ekscytującej wycieczki po farmie lunch połączony
z degustacją serów oraz lampka lokalnego wina, a to wszystko w otoczeniu pięknych wzgórz Alta Langa.

Następnie zwiedzanie historycznego miasteczka Bossolasco. Wizyta u lokalnego producenta różnych produktów ze słynnego orzecha laskowego „Tonda Gentile” i degustacja ich wyrobów.
Kolacja z sezonowym menu w przytulnej restauracji w wiosce La Morra.

Dzień 4:

Poszukiwanie białej trufli na wzgórzach i w lasach regionu Lange z doświadczonym łowcą trufli i jego psem. Ekscytująca i prawdziwa przygoda, która rozpocznie się od wprowadzenia do świata trufli, a następnie udamy się do lasu na prawdziwe polowanie, które zakończymy degustacją białej trufli połączonej z winem z rodzimego szczepu Barbera.
Obiad w jednej z najlepszych tawern w regionie Langhe, która przygotowuje kultowe dania kuchni piemonckiej takie jak słynne Taglierini. Po południu wizyta w małej rodzinnej winnicy w samym sercu regionu Barolo oraz degustacja w panoramicznej sali degustacyjnej otaczającej winnicę.
Kolacja w winnicy.

 

Dzień 5:

Przejazd do Turynu, majestatycznej stolicy Piemontu. Spacer po centrum – historycznych placach, ulicach i pałacach królewskich. Przerwa na espresso w jednej z najpiękniejszych kawiarenek. Kolejny obowiązkowy punkt programu to katedra Św. Jana Chrzciciela, gdzie w jednej z kaplic przechowywany jest całun turyński oraz Mole Antonelliana – architektoniczny symbol miasta, na wieży
której znajduje się taras widokowy skąd można podziwiać widoki na historyczne budynki miasta i rzekę Pad. Piemoncki brunch w jednej z najbardziej eleganckich restauracji we Włoszech, w samym sercu historycznego placu Carignano. Transfer na lotnisko i powrót do Polski.

 

 

UWAGI:

  • możliwa jest wizyta na Międzynarodowych Targach Białej Trufli* w mieście Alba, które są jednym z
    najważniejszych wydarzeń w Langhe  – w czasie trwania targów.
  • możliwy także dłuższy pobyt w Mediolanie
  • hotele i przeloty – do uzgodnienia
  • program polecany dla kameralnych grup znajomych

Zapytaj o ofertę wyjazdu do Piemontu

Masz pytania? Skontaktuj się z nami:

Bissole Sp. z o.o.

ul. Kościuszki 95/1U

50-442 Wrocław

Biuro czynne
od poniedziałku do piątku
w godzinach: 8:00 – 16:00

Lub wyślij formularz:

    Jakim wyjazdem jesteś zainteresowany?* (kierunek, termin, liczba osób dorosłych i dzieci, standard hotelu, rodzaj wyżywienia itd.):

    Imię i nazwisko*:

    E-mail*:

    Telefon*: