Gruzja

Gruzja jest niewielkim krajem położonym na Kaukazie Południowym, w lądowym przesmyku łączącym Europę z Azją pomiędzy Morzem Czarnym i Kaspijskim. Do dziś geografowie i politycy spierają się, do którego kontynentu zaliczyć ten kraj. Najczęściej przyjmuje się najczęściej granicę uchwaloną przez Międzynarodową Unię Geograficzną, zgodnie z którą Europa „kończy się” już około 300 km na północ od Pasma Głównego Wielkiego Kaukazu, a więc Gruzja formalnie leży w Azji. Gdyby jednak przyjąć, że granica biegnie górskimi szczytami to wtedy niektóre gruzińskie regiony znalazłyby się w Europie.

Tym niemniej Gruzini uważają się za Europejczyków. Z tym kontynentem łączy ich chrześcijańska cywilizacja oraz całe wieki dziejów, które często splatały się z losem państw i narodów „prawdziwej Europy”. Co Gruzja ma nam do zaoferowania? Zapraszamy na zimowy wyjazd.

Dzień 1:

Przylot na lotnisko w Tbilisi wczesnym rankiem. Śniadanie w lokalnej restauracji w Tbilisi.
Transfer do ośrodka narciarskiego Gudauri (2,5 – 3h jazdy). Zakwaterowanie w hotelu, czas na odpoczynek.

Rozpoczęcie białego szaleństwa. Gudauri to młody i dynamicznie rozwijający się ośrodek sportów zimowych, położony w środku głównego pasma Kaukazu Wielkiego, na Przełęczy Krzyżowej, na wysokości od 1990 do 3007 m n.p.m. Gudauri znane jest z szeroko otwartych tras zjazdowych. Duża ilość śniegu, brak skał oraz zagrożeń lawinowych sprawia, że Gudauri jest idealnym miejscem na tzw. freeride.

Kolacja w hotelu i nocleg.

Dzień 2 i 3:

Całodzienne jazda na nartach. Opcjonalnie, zależnie od pogody, loty na paralotniach.

Paralotniarstwo jest nowym kierunkiem rozwoju turystyki w Gruzji. Kudebi jest najlepszym miejscem na tego rodzaju aktywności, gdyż jest to unikalne miejsce w górach, gdzie można odbyć długi i piękny lot w tamtejszej dolinie, zapewniający ekscytujące przeżycia. Po lunchu 1-godzinna wizyta w „Tsar Bani” zwierająca peeling miodowy.

Kolacja i nocleg.

Dzień 4:

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przejazd w stronę Tbilisi. Po drodze przystanek na lunch i zwiedzanie w przepięknym zamku Mukhrani, rezydencji rodziny królewskiej – Bagrationi. Zwiedzanie posiadłości, a następnie lunch w winiarni połączony z degustacją czterech rodzajów win: białego, czerwonego, różowego i muscat.

Następny przystanek to najstarsze miasto w Gruzji, jego dawna stolica – Mtskheta. To tu właśnie w roku 317 Gruzja przyjęła chrzest. Znakomity przykład średniowiecznej architektury gruzińskiej, na czele z prawosławnym Klasztorem Jvari i chrześcijańską Katedrą Svetitskhoveli, wpisanymi na listę UNESCO.

Przejazd do Tbilisi, zakwaterowanie w hotelu i wyjście na kolacje do jednej z najsławniejszych restauracji „Funicular”.

Dzień 5:

Po śniadaniu zwiedzanie Tbilisi. To jedna z najstarszych stolic na świecie. Miasto to połączenie niezapomnianego europejskiego i orientalnego uroku. Jedną z najbardziej szczególnych atrakcji jest piesza wycieczka po Starym Mieście, z charakterystycznymi, w starym stylu balkonami, antycznymi kościołami, krętymi uliczkami oraz urokliwymi sklepami. W czasie zwiedzania odwiedzimy także sklep z gruzińskimi serami oraz fabrykę koniaku Sarajishvili. Pierwsze brandy zostało wyprodukowane tutaj w 1887 roku.

Wieczorem przejazd na kolację do tradycyjnej restauracji „Georgian House”, z pokazem lokalnych tańców i piosenek.

Około godz. 2.30 transfer na lotnisko i powrót do Polski.