Piaszczyste plaże, urwiste skały, bajkowe zatoki, wysepki, a przede wszystkim zadziwiające szmaragdowym kolorem kryształowo czyste morze są niewątpliwie najważniejszymi walorami wyspy. Sardynia fascynuje oryginalnymi obrzędami, folklorem, dialektem i kuchnią na bazie lokalnych produktów. Tu można odleźć także tajemnicze nuragi, megalityczne budowle w kształcie ściętego stożka, pozostałości minionych cywilizacji. Najbardziej rozwinięta turystycznie jest północna część wyspy ze słynną Costa Smeralda, czyli Szmaragdowym Wybrzeżem. Swoją nazwę rejon zawdzięcza niezwykle intensywnej, wręcz hipnotyzującej barwie morza. Urozmaicona linia brzegowa z formacjami skalnymi, wzgórza schodzące wprost do morza, śródziemnomorska roślinność i krystalicznie czysta woda tworzą niepowtarzalne pejzaże.

Podobno życie na Sardynii chroni przed depresją i gwarantuje szczęście – to nie hasło reklamowe, ale ustalenia naukowców, którzy od lat szukają przyczyn znakomitej kondycji i aktywności tutejszych stulatków. Proponujemy wyprawę na wyspę długowieczności!

Dzień 1:
Przylot na Sardynię. Transfer do wybranego hotelu.
Zakwaterowanie i czas na odpoczynek.
Możliwość korzystania z atrakcji hotelowych. Kolacja w hotelu.

Dzień 2: Rejs wzdłuż wybrzeża Sardynii
Po śniadaniu wyjazd na całodzienną wycieczkę łodzią motorową po Archipelagu La Maddalena. Archipelag La Maddalena jest od roku 1994 obszarem chronionym. Składa się z grupy wysp położonych w północno-wschodniej części wybrzeża Gallura, w przesmyku pomiędzy Sardynią i Korsyką zwanym Bocche di Bonifacio. Wyspy te – z wyjątkiem gęsto zasiedlonej La Maddalena – są całkowicie bezludne lub z rozproszonymi małymi osadami. Na wyspie La Maddalena planowany jest krótki postój i możliwość obejrzenia czy zakupów lokalnych wyrobów rzemieślniczych. W tutejszych krystalicznie czystych wodach, w okolicy wysp Spargi i S. Maria, goście będą mieli okazję popływać i ponurkować w czasie postoju. Na wyspie Spargi Cala Corsara można podziwiać naturalne skalne rzeźby stworzone wiatrem i innymi siłami natury, np. głowę czarownicy czy psa. W czasie rejsu na łodzi serwowany będzie lunch.

Opcjonalnie: Rejs na Korsykę

Dzień 3: Warsztaty kulinarne

Po śniadaniu przejazd do typowego gospodarstwa agroturystycznego na zajęcia Sardyńskie smaki. Rozpościerają się stąd urocze widoki na Cannigione i wyspę La Maddalena, leży w otoczeniu drzew oliwnych oraz wiekowych jałowców. Tu odbędzie się Show cooking z gotowaniem i pieczeniem prosiaka, przygotowywaniem chleba guttiau i frattau, limoncello – włoskiego likieru cytrynowego, myrtle, gnocchi oraz ravioli, a także różnego rodzaju sosów. W czasie pobytu może się odbyć tez pokaz zespołu folklorystycznego.
Po południu przejazd w kierunku „Costa Smeralda. Ten utworzony w latach 1960’ przez księcia Aga Khan Kari resort wypoczynkowy dla milionerów do dziś cieszy się dużą popularnością wśród turystów. Centralnym punktem jest Porto Cervo, które jest symbolem riwiery, a zarazem ulubionym miejscem celebrytów z całego świata. To idylliczne miasteczko z wielką przystanią jachtową  jest miejscem obowiązkowym, które trzeba zobaczyć oraz gdzie trzeba wypić espresso i zjeść lody. Po spacerze przejażdżka po mieście charakterystyczną kolejką. Powrót do hotelu.

Dzień 4: Wyprawa 4×4

Po śniadaniu przejazd  w kierunku Oliena.  Stąd rozpocznie się całodniowa wycieczka samochodami terenowymi 4×4 na szczyt Monte Corassi (1 463 m n.p.m.). Jest to najwyższy szczyt pasma górskiego Supramonte. W tym malowniczym krajobrazie będzie można odkryć tajemnice góry oraz endemiczną faunę i florę. Następnie zjedz do Doliny Lanaitto do charakterystycznej owczarni, gdzie na polanie będzie zaserwowany lunch przez tutejszych pasterzy,  składający się m.in. z pieczonych mięs, prosiaków, chleba carasau, serów pecorino i wspaniałego lokalnego wina. Będzie można również spróbować Filu Ferru, czyli bimbru z winogron. Po lunchu spokojny podwót do hotelu.

Dzień 5: Teambuilding

Po śniadaniu czas wolny na plażowanie. Po południu zajęcia team building’owe Mojito Party. Grupa zostaje podzielona na mniejsze zespoły, każdy pod dowództwem specjalnego koordynatora. Zadanie zespołów polegała na znalezieniu niezbędnych składników potrzebnych do przygotowania popularnego drinku Mojito. Każda z drużyn otrzyma niezbędne przybory, mapy oraz zostaną wyjaśnione im wszystkie zasady. Zakończenie zabawy przy plaży ze szklanką Mojito oraz tańcami i zabawami do późnego wieczora. Kolacja w restauracji hotelowej przy basenie.

Dzień 6: Powrót

Śniadanie, wykwaterowanie i powrót do kraju.