Słowenia to kraj, którego mieszkańcy z wielka pasją podchodzą do swojej kuchni. Często celebrują swoje dania czy wina podczas licznych regionalnych festiwali i świąt. Także chętnie dzielą się swoją wiedzą i swoim bogactwem kulinarnym z turystami organizując warsztaty, pokazy w specjalnie przygotowanych gospodarstwach, restauracjach, winnicach czy zajazdach. Zwyczaje żywieniowe, wielość potraw czy napojów stworzyła aż 24 regiony gastronomiczne w Słowenii.
Zapraszamy Państwa do degustacji niewielkiej części z tego kulinarnego tortu Słowenii, skupionego w regionie Morza Śródziemnego. Prym tu wiodą wina, przetwory z owoców, ale także sery, prosciutto i oliwki, a to wszystko okraszone przepięknymi widokami nadmorskich miejscowości Portoroz i Piran czy Gorickimi Wzgórzami.
Zapraszamy w smaczną podróż.
Dzień 1:
Przylot do Ljubljany i transfer do Portoroz. Zakwaterowanie w hotelu i lunch.
Portoz to śródziemnomorski skarb. Morze, wiatr, piasek, drzewa palmowe, róże i wiecznie zielone rośliny, odpoczynek, zabawa i przyjaźń to słowa, które najlepiej opisują Portorož. Wzajemne oddziaływanie różnych kultur, naturalnej okolicy, przysmaków gastronomicznych sprawiają, że zapominamy tu o wszystkich zmartwieniach i możemy się zrelaksować.
Po południu pierwsze odwiedziny w winnicy. W spokojnej wiosce Smarje w pobliżu Capodistria, w sercu Słowenii, rozciągają się winnice i sady oliwne Ludwika Nazarji Glavina. Historia tych markowych win, charakterystycznych oliw oraz grappa rozpoczęła się na obszarze 50 akrów winnic i 7,5 akrów sadów oliwnych. Filozofia właściciela oparta jest na honorowaniu tradycji i prawdziwego istriańskigo dziedzictwa, a także na poszanowaniu środowiska i uczciwej uprawie. Wina pochodzące z Santomas stanowią 2 typy, dzięki czemu Ci, którzy uwielbiają wino na pewno znajdą coś dla siebie.
Dzień 2:
Po śniadaniu wyprawa w Gorickie Wzgórza. Walory krajobrazowe oraz winnice tego regionu przywodzą na myśl włoską Toskanię. Także kulturalnie region bliski jest Italii. Miały bowiem na to wpływ wieloletnie związki z Włochami. Brda jest najbardziej znana ze swojego białego wina Rebula oraz mieszanki Merlot-Cabernet.
Region Brda jest nie tylko znany z win, ale także z wzgórz poprzecinanych dolinami strumieni z setkami winnic oraz miejsc z lokalnymi i tradycyjnymi potrawami, które przyciągają odwiedzających – smakoszy – z całego świata. Odwiedzimy tu aż dwie winnice, degustując lokalne wina, rozmawiając z ich producentami i kosztując wędlin domowej roboty.
Gorickie Wzgórza są pełne różnych owoców. Oprócz korzystnych warunków dla upraw winogron, produkowane są tu również wiśnie, brzoskwinie, morele, figi, jabłka, gruszki i kaki (persymona). Kontynuacją wycieczki będzie degustacja domowej roboty dżemów w Muzeum Etnologicznym „Briska hisa”.
Po południu wycieczka do Piran, jednego z najbardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc i najlepiej zachowanego pomnika kulturalnego słoweńskiej części wybrzeża Istria.Stare Miasto znane jest z wąskich uliczek, niewielkich domów, zabytkowych budynków, weneckich pałaców, tętniących życiem dziedzińców, licznych muzeów, niedawno otwartego oceanarium oraz licznych restauracji. Nad miastem, w samym jego centrum dumnie góruje Kościół św. Jerzego. Z jego charakterystycznej dzwonnicy, wzorowanej na weneckiej, rozciąga się niesamowity widok na wybrzeże i Alpy Julijskie.
Dzień 3:
Po śniadaniu kolejne kulinarne degustacje, tym razem w fabryce słoweńskiego prosciutto Lokev. Jest to najstarsza fabryka w regionie Karst, gdzie tradycja produkowania tego suszonego przysmaku była przekazywana z pokolenia na pokolenie, zgodnie z recepturą dziadków. Doświadczenie, tradycja i rozwój technologi osiągnęły mistrzowski poziom. Prawdziwy smak oraz kuszący zapach dowodzą, że jest to produkt w pełni naturalny, bez sztucznych dodatków.
Po zwiedzaniu i degustacji podróż do Jaskini Postojna – dwudziestokilometrowego, podziemnego labiryntu przejść, galerii oraz komnat. Jest to największa i najczęściej odwiedzana w Europie jaskinia typu „klasyczny kras”. Część jaskini zwiedza się kolejką, a część na pieszo. Tu też zostaniemy na wyjątkowy koncert!
Wieczór w doskonałej restauracji w Portoroz – Strigon Wine Bar Portoroz.
Dzień 4:
Tego dnia poznamy najlepsze pomarańczowe wina.Wbrew nazwie nie chodzi tu o produkowanie win z pomarańczy, ale o ich produkcję, bardzo czasochłonną i kosztowną, w wyniku której nabierają one pomarańczowego zabarwienia.Musujące, czerwone, białe i różowe są najbardziej popularnymi rodzajami win pomarańczowych. Ich ojczyzną jest Gruzja – kraj, który, jak żaden inny, zachował ciągłość tradycji winiarskiej i do dziś produkuje wina w taki sposób, jak tysiące lat temu.Wprowadzenie na salony win pomarańczowych, które w Gruzji zresztą wcale się tak nie nazywają, zawdzięczamy winiarzom z włoskiego regionu Friuli, w szczególności zaś Joskowi Gravnerowi.
Podczas tej wycieczki zabierzemy Państwa do miejsc produkcji obecnych win, które zostaną przedstawione przez najlepszych producentów w regionie, odwiedzimy winnice a na koniec będziemy mogli spróbować jednych z najlepszych win pomarańczowych na świecie.
Po południu czas wolny lub, w zależności od pory roku, odwiedziny w jednym z najbardziej rozpoznawalnych parków krajobrazowych w Słowenii – Secovlje Salinas. Miejsce to udostępnione jest do zwiedzania czy mini warsztatów pozyskiwania soli od lipca do końca września.
Te ogromne pola solne powstałe w wyniku ciężkiej pracy robotników przez ponad 7 wieków, są jakby symbiozą człowieka z naturą. Sól o dobroczynnych właściwościach jest wykorzystywana oczywiście w kuchni (nawet w czekoladkach) i w kosmetyce i w wielu innych zastosowaniach.
Dzień 5:
Na pożegnanie ze Słowenią poznamy jeszcze smak tutejszej oliwy z oliwek.
Najbardziej znaną oliwą z oliwek pochodząca z Istrii jest Lisjak. Rodzina Lisjak produkuje tą oliwę od ponad 150 lat. Wszystkie produkty są zbierane i przetwarzane jedynie w ciągu 4 godzin. Oliwa ta co roku zdobywa wiele nagród, a dwukrotnie wygrała największy na świecie i najbardziej prestiżowy konkurs oliw z oliwek – Międzynarodowy Konkurs oliwy z oliwek w Nowym Jorku.Podczas pobytu poznamy sam proces produkcji, spróbujemy aż 8 różnych rodzai oraz zrelaksujemy się w ogrodzie oliwnym. Następnie odbędzie się degustacja wysokiej jakości win od słoweńskiego producenta win Rojac.
Na koniec udamy się na tradycyjny lunch – makaron zwany Fuži z truflami.
Po lunchu transfer na lotnisko i powrót do kraju.