Szkocja jesienią jest szczególnie urokliwa. Porosłe wrzosami wzgórza kontrastują z soczystą, niemal wiosenną zielenią trawy. Szkocja, tu i ówdzie pojawia się kolejny zamek albo drogowskaz do destylarni.
1 DZIEŃ:
Wycieczka po Edynburgu – historycznej szkockiej stolicy: średniowieczne Stare Miasto, gregoriańskie Nowe Miasto, Zamek Edynburski i okolice. Transfer do hotelu. Nocleg.
2 DZIEŃ:
Typowe szkockie śniadanie, wyjazd na zwiedzanie: Scotch Whisky Heritage Centre z degustacją, popołudniu zwiedzimy zielone doliny i wzgórza szkockie oraz destylarnię Glenkinchie ze słynną whisky Johnny Walker i Lowland Malt whisky. Powrót do Edynburga na nocleg.
3 DZIEŃ:
Śniadanie i wyjazd na północ: Dunfermline Abeby i Pałac Benedyktynów. Następnie najstarsza destylarnia whisky w Szkocji: Glenturret w Crieff, gdzie do dziś produkcja whisky odbywa się w tradycyjny sposób. Przejazd do hotelu w Tayside.
4 DZIEŃ:
Po śniadaniu wyjazd do historycznego Aberdeenshire Castles, następnie zwiedzimy destylarnię Aberlour. Wieczorem przejazd od hotelu w okolicach Aberdeen.
5 DZIEŃ:
Po śniadaniu wybierzmy się w górskie rejony Szkocji oraz do położonego u stóp gór Speyside, głównego rejonu, w którym produkuje się najbardziej znane whisky: Glenfiddich, Glen Grant, Cardhu i Glenfarclas. Po zwiedzaniu przejazd na nocleg w okolicach Inverness.
6 DZIEŃ:
Po śniadanku opuścimy rejon Inverness i po krótkim przejeździe zwiedzimy Loch Ness, najsłynniejsze jezioro w Szkocji z zamkiem Urquhart. Następnie udamy się na Wyspę Skye, znaną z pięknych krajobrazów oraz destylarni whisky Talisker. Nocleg.
7 DZIEŃ:
Po śniadaniu przepłyniemy promem na kontynent przez Dolinę Glencoe. Następnie przejedziemy na południe do Loch Lomond, jednego z najpiękniejszych miejsc w Szkocji. Następnie udamy się do położone najbliżej Glasgow destylarni Glengoyne, wizyta zakończy się degustacją. Wyjazd do Glasgow.
8 DZIEŃ:
Zakończenie wycieczki.