Zapytaj o ofertę: +48 71 712 39 26, telefon alarmowy (tylko dla Klientów): +48 665 888 901 info@bissole.pl | Zapisz się do newslettera

Wizy do Chin

Obywatele Polscy udający się do Chin muszą mieć ważną wizę pobytową lub tranzytową. Władze chińskie sukcesywnie rozszerzają ilość portów lotniczych oraz czas pobytu bez konieczności posiadania wizy  do Chin dla osób podróżujących tranzytem przez wyznaczone porty lotnicze i posiadających bilet na dalsze połączenia.

wizy do Chin

W przypadku większości lotnisk, podróżni oczekujący na lotnisku na dalsze, międzynarodowe połączenia nie dłużej niż 24 godziny, mogą opuścić lotnisko na podstawie specjalnego, krótkotrwałego zezwolenia uzyskiwanego bezpośrednio na lotnisku, przy odprawie paszportowej. Dla lotnisk w miastach:

  • Pekin,
  • Szanghaj,
  • Kanton (Guangzhou),
  • Shenzhen,
  • Chengdu,
  • Chongqing,
  • Dalian,
  • Shenyang,
  • Hangzhou,
  • Guilin,
  • Kunming,
  • Xi’an
  • Xiamen

został wydłużony okres ważności zezwolenia na tranzyt do 72 godzin (jednak bez prawa opuszczania obszaru administracyjnego danego miasta). W przypadku połączeń tranzytowych przez ChRL warto zawsze sprawdzić bieżące informacje na temat możliwości i długości czasu.
Posiadana wiza obowiązuje na całym obszarze Chin. Wyjątkiem jest obszaru Hongkongu i Macao, gdzie przy zwykłych pobytach turystycznych czy biznesowych, bez zamiaru opuszczania tego obszaru administracyjnego, wiza nie jest wymagana dla obywateli polskich. Pobyt bez wizy nie może przekraczać 90 dni.

Zobacz przykładowy program wyjazdu do Chin

Wydział Konsularny urzęduje w godzinach:

  • Poniedziałki – 9:00-11:00
  • Środy:  9:00-11:00
  • Czwartki:  9:00-11:00

Dodatkowo czas pracy Wydziału Konsularnego jest ograniczony w dni polskich oraz chińskich świąt narodowych. Jest to podawana osobnymi komunikatami.

Jak uzyskać biznesowe wizy do Chin

WYMAGANE DOKUMENTY  

  • Wniosek wizowy
  • Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od dnia złożenia go w Wydziale Konsularnym, paszport musi posiadać min. 3 kartki wole obok siebie
  • Zdjęcie kolorowe en face o wymiarach 3,5 cm x 4,5 cm
  • Bilet lotniczy na tam i powrót – może być wstępna rezerwacja
  • Potwierdzenie rezerwacji hotelowej– może być wstępna rezerwacja

Zaproszenie od chińskiego kontrahenta, organizatora targów itp. – skan dobrej jakości

CZAS OCZEKIWANIA  

  • Tryb zwykły: 7 – 10 dni
  • Tryb ekspresowy: 3 – 5 dni

Znajdź przelot do Chin

UWAGI

  • Wiza służbowa jednokrotna jest ważna zwykle 3 miesiące (zdarza się, że dłużej).
  • Jednorazowy pobyt nie może być dłuższy niż 30 dni.
  • Osoby, które zamierzają spędzić nie więcej niż 72 godziny w ramach lotniczego, międzynarodowego tranzytu w miastach Pekin, Szanghaj, Kanton (Guangzhou), Shenzhen, Chengdu, Chongqing, Dalian, Shenyang, Hangzhou, Guilin, Kunming, Xi’an i Xiamen, nie musza posiadać wizy, jednak bez prawa opuszczania obszaru administracyjnego danego miasta. Warunkiem opuszczenia lotniska jest posiadanie biletów lotniczych na dalszą podróż oraz dokumentu tożsamości.

Nasze usługi pośrednictwa wizowego obejmują:

  • informację dotyczącą warunków uzyskania i wykaz niezbędnych dokumentów do otrzymania wizy do Chin,
  • pomoc w wypełnieniu wniosków wizowych oraz, w razie konieczności, innych dokumentów,
  • dostarczenie i złożenie kompletu dokumentów wizowych do wydziału konsularnego,
  • odbiór paszportu z wizą z wydziału konsularnego i przekazanie go do klienta na wskazany adres,
  • w razie konieczności osobistego stawiennictwa w ambasadzie – umówienie terminu spotkania.

Oferta dodatkowa

Dodatkowo, Klientom korzystającym z usług pośrednictwa wizowego oferujemy korzystne warunki zorganizowania wyjazdu i pobytu w wybranym kraju. Za pośrednictwem Bissole Business Travel możecie Państwo skorzystać z:

Zachęcamy jednocześnie do subskrybowania naszego newslettera. Każdy subskrybent otrzymuje od nas powitalny voucher na kwotę 100 złotych, którą wydać może na wybrane usługi Bissole.

Skontaktuj się w sprawie oferty ➤